Twee hoofddoelstellingen kregen hoofdaannemer Boskalis en technologiepartner Dynniq voorgeschoteld: groot onderhoud uitvoeren dat de wegfunctie van de N470 voor de komende 12 jaar garandeert en een energietransitie realiseren die de weg CO2-neutraal of zelfs -negatief maakt. De CO2-footprint was dan ook de eerste en belangrijkste van drie componenten in de beoordelingsmatrix voor het werk.

“Bij groot onderhoud krijg je rokende asfaltmachines, dat staat vast”, stelt Marijn van Dijk van Dynniq. “De vraag was dus: hoe krijg je dat gecompenseerd? Karakteristiek aan dit werk is: je hebt de mogelijkheid om dat ook na het groot onderhoud zelf nog te doen. Tijdens de twaalf jaar gebruik.”

Mini-turbines

Met rolweerstand-verlagend asfalt zijn bijvoorbeeld al enkele procenten uitstoot-reductie te winnen. Voorts maken zonnepanelen en kleine windturbines het geluidscherm tot een Energy Wall, die energie opwekt om de dynamische openbare verlichting en verkeerslichten te voeden. De stroom wordt verdeeld via een zogenoemd DC-grid ofwel gelijkstroomnetwerk. “Met LED-verlichting kun je al 70 procent besparen, maar als je ook nog de lichtregeling verbetert, kan dat nog meer worden. Adaptief verkeersmanagementsysteem ImFlow tenslotte, regelt realtime een optimale verkeersdoorstroming met als gevolg een verdere minimalisering van de uitstoot.

Lees verder op magazine-on-the-spot.nl