Inwoners met de postcode 6721, 6731-6733, 6877 en 7352 ontvangen deze maand een brief met meer informatie en op een later moment een datum waarop de monteur langskomt. Nu worden de meters nog kosteloos geplaatst. “Wie er later alsnog voor kiest, betaalt een kleine vergoeding aangezien de monteur dan alleen voor dat adres moet komen”, meldt Liander.

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale meter die zelf het energieverbruik registreert. Elke twee maanden worden automatisch de meterstanden gedeeld met de energieleverancier en de klant ontvangt op dat moment een kosten- en verbruiksoverzicht. Door een zogeheten energieverbruiksmanager aan de slimme meter te koppelen, kan via de smartphone, tablet, computer of muurdisplay dagelijks tot realtime inzicht worden verkregen. Dit maakt het makkelijker om energie en daarmee geld te besparen.

De slimme meter is volgens Liander een belangrijke stap om de elektriciteitsnetten klaar te maken voor de toekomst. Zo wordt elektriciteit niet meer alleen geproduceerd door de traditionele energieleveranciers, maar komen er steeds meer producenten bij. Dit zijn bijvoorbeeld bezitters van zonnepanelen die via het dak elektriciteit opwekken. Zowel voor eigen gebruik als voor teruglevering aan het energienet. “Goed inzicht in de hoeveelheid elektriciteit die wordt afgenomen van of geleverd aan het elektriciteitsnet is belangrijk voor de netbeheerders. Zo kunnen zij zorgen dat iedereen altijd kan rekenen op levering van energie. De slimme meter helpt om dit inzicht te krijgen”, aldus de netbeheerder.

Lees hier alles over de slimme meter